Samsun’da Gayrimenkul Yatırımı

Gayrimenkul yatırımı yapılacak bir şehrin ulaşım, nüfus, ekonomi, ticaret, sanayi, eğitim, sağlık ve güvenlik alanlarında gelişmiş olması çok önemlidir.

Yatırımcının tüm talep edeceği unsurlar Samsun’da fazlasıyla bulunmaktadır. Samsun’da inşası devam eden ve yakın zamanda bitecek olan lojistik kent projesi ile Samsun geleceğin lojistik üssü olacaktır.

SAMSUN’UN ULAŞIM ALTYAPISI:

Yatırım yapılacak olan bir şehrin tüm ulaşım olanaklarının gelişmiş olması şarttır. Doğru konumda bulunan ve kolay ulaşılabilir olan gayrimenkul yatırımları daha fazla değer kazanmaktadır.

Samsun, ulaşım açısından Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehridir. Samsun, karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolu bağlantısına sahip 4 ulaşım yolunu da kullanan Türkiye’nin nadir şehirlerinden birisidir, bu yönüyle Karadeniz bölgesindeki tek şehirdir.

KARAYOLU: Samsun İli, İstanbul-Trabzon karayolu üzerinde, ortaya yakın bir mesafede bulunmaktadır. Samsun’u başta İstanbul ve Ankara olmak üzere diğer illere bağlayan karayolları otoban kalitesindedir ve sürücülere konforlu, hızlı ve güvenli bir ulaşım olanağı sunmaktadır.

KARAYOLU İLE ULAŞIM

NEREDEN NEREYEMESAFEZAMAN.
SAMSUN-İSTANBUL  736 km 8 saat 7 dk.
TRABZON-İSTANBUL    1.095 km13 saat 6 dk.
SAMSUN-ANKARA420 km4 saat 13 dk.
TRABZON-ANKARA768 km9 saat 40 dk.

HAVAYOLU:  Samsun’da yer alan uluslararası kapasitedeki Çarşamba Havaalanı, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük havaalanıdır. Yurt dışından gelen turistlerin ve yatırımcıların Samsun’a ulaşımı çok kolaydır. Çarşamba Havaalanı, Samsun şehir merkezine 27 km uzaklıktadır ve inşası tamamlanan yeni köprülü otoban sayesinde 22 dakikada, kesintisiz olarak, havaalanından şehir merkezine ulaşılabilmektedir. Samsun havalimanı her sene artan yolcu sayısıyla dikkat çekmekte olup, 2016 yılı verilerine göre havalimanını yaklaşık 900  bin yolcu kullanmıştır. Yalnız sadece 2017 haziran ayı verilerine göre yolcu sayısı yaklaşık 800 bin oluştur. Yani Samsun’da geçen seneye göre yolcu trafiği %100 oranında artmıştır.  Cazibe kenti Samsun hem yerli hem de yabancı turistlerin ve yatırımcıların ilgi odağı halini almıştır.

HAVAYOLU İLE ULAŞIM
NEREDEN NEREYEMESAFEZAMAN.
SAMSUN-İSTANBUL  618 km 1 saat 5 dk.
TRABZON-İSTANBUL893 km1 saat 41 dk.
SAMSUN-ANKARA330 km55 dk.
TRABZON-ANKARA579 km1 saat 22 dk.

DEMİRYOLU: Samsun, demiryolu ile başkent Ankara’ya ve İstanbul’a bağlanmaktadır ve bu sayede üretim malları ve hammaddelerin ülke içinde transferi rahat ve ekonomik şekilde sağlanabilmektedir. Aynı zamanda Samsun-Ankara hızlı tren hattının inşası birkaç yıl içinde tamamlanacaktır ve bu sayede Samsun-Ankara arası mesafe 1,5 saate inecektir. Hızlı Tren hattını faaliyete geçmesi ile Samsun’daki arazi ve konut fiyatlarının asgari % 20 değer kazanacağı öngörülmektedir. Karadeniz in Samsun’dan sonraki ikinci büyük şehri olan Trabzon’da demiryolu ulaşımı yoktur ve bu yönü ile ticarette Samsun ön plana çıkmaktadır.

DENİZYOLU: Samsun, Türkiye Karadeniz Bölgesi’nin İstanbul’dan sonraki en büyük liman kentidir. Kapasitesi yüksek limanları ve vergiden muaf serbest bölgeleri sayesinde tüm hammaddelerin ve üretilen malların denizyolu ile dünyaya ulaşması kolay ve ekonomik olarak sağlanır.

Samsun Büyükşehir Belediye’sinin son yıllarda yaptığı girişimlerle Kuruvazör gemilerin Samsun Limanlarına uğraması için yeni iskeleler yapılmıştır.   Ayrıca Samsun içinde ulaşımın sağlanması ve gezi amaçlı 3 gemi hizmet vermektedir.

SAMSUN NÜFUSU:

Günümüz dünyasında, yatırım yapılacak bir şehir için üzerinde en çok durulan konulardan birisi de nüfusdur. Çünkü, başta işgücü ve satış potansiyeli olmak üzere diğer tüm ekonomik veriler, nüfusun büyüklüğüne göre şekillenmektedir. Dünyaya baktığımızda, gelişimin üst seviyede olduğu şehirlere kalabalık insan gruplarının eşlik ettiği görülmektedir. Yani özetle, bir şehrin mevcut nüfusu ve bu nüfusun artış oranı, o şehrin yatırım potansiyelini göstermektedir.

Samsun İli, 1.261.810 kişilik nüfusu ile Türkiye’nin 16. ve Karadeniz Bölgesi’nin de 1. büyük şehridir. Samsun İli, başta Trabzon olmak üzere, Türkiye’nin birçok ilinden göç alan ve nüfusunu düzenli olarak artıran, her geçen sene büyüyen bir şehirdir.

İLLERE GÖRE TÜRKİYE NÜFUSU (2016 YILI)
SIRA NOİLLERYAŞAYAN NÜFUS%
TÜRKİYE79.814.871100,00
1İSTANBUL14.804.11618,55
2ANKARA5.346.5186,70
3İZMİR4.223.5455,29
4BURSA2.901.3963,64
5ANTALYA2.328.5552,92
16SAMSUN1.295.9251,62
28TRABZON779.3790,98

SAMSUN EKONOMİSİ:

Samsun, jeopolitik konumu sayesinde, Türkiye’nin Rusya ve Avrupa ya açılan önemli bir kapısıdır. Samsun limanı, nüfusu 300 milyonu aşan Rus ve Avrupa ülkelerine doğrudan ticaret imkanı sağlamaktadır. Ulaşım ve konum olarak Karadeniz’in merkezi olan Samsun, güçlü ekonomik, ticari ve sanayi altyapısı sayesinde bölgesinin lider şehridir.

Samsun Dünya’nın nadir 2 ovası arasında bulunan şehirlerinden biridir.  Türkiye’nin en büyük akarsuları Kızılırmak ve Yeşilırmak Samsun il sınırlarından denize dökülmektedir. Kızılırmak havzası ve Yeşilırmak Havzasında bulanan verimli topraklar Türkiye’nin en verimli tarım arazileri arasındadır.  Tarım’ın ihyiyacı olan tüm unsurlar Samsun’da bulunmaktadır.  Tarım ve tarıma dayalı sanayi yatırımları Samsun’da yoğun bir şekilde yapılmaktadır.

Kızılırmak Samsun sınırlarında  Bafra ilçesine dökülmektedir.

Samsun’da toplam arazinin % 45,5’sını oluşturan tarım alanı 432.718 hektardır. Bafra ilçesi 67.787, Çarşamba ilçesi 54.041 hektarlık tarım alanına sahiptir. İldeki toplam tarım alanlarının % 62’si sulanabilir alanlardır.

Bafra ve Çarşamba Ovaları, büyük ve küçük sulama projeleri, barajları, göletleri ve sulanabilir arazi potansiyelleriyle tarımsal altyapısı güçlü olan ilimiz bu potansiyeller doğrultusunda İl Gelişme Strateji Planında ortaya çıkan 3 gelişme ve kalkınma alanından birisi olarak ‘Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayi’ sektörü belirlenmiştir.

SAMSUN’DA EĞİTİM:

Samsun’da yer alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi, bölgedeki en büyük üniversitedir. 50.089 öğrencinin öğrenim gördüğü bu üniversitede 17 fakülte bulunmaktadır ve 2.294 akademik personel görev yapmaktadır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde dünyanın 72 ülkesinden 2.642 yabancı öğrenci eğitim almaktadır ve bu yönü ile üniversite dünya çapında bir eğitim merkezi haline gelmiştir.

Samsun eğitim altyapısı olarak sadece üniversite düzeyinde değil ilkokul , ortaokul ve lise düzeyinde de gelişmiş eğitim altyapısına sahiptir.  Devlet okullarının yanı sıra özel okullar Samsun’a büyük yatırımlar yapmıştır.  Bahçeşehir Okulları 3 kampüs yatırımını Samsun’da yapmıştır. Uğur okulları, Mektebim okulları, Ted okulları, Doğa okulları gibi   ulusal yatırım yapan okullar Samsun’da eğitim yatırımları yapmışlardır. Yerel Eğitim firmaları da Samsun’da eğitim yatırımları yaparak eğitime katkı sağlamışlardır.

Tübitak Bilim Merkezi projelerinden birini Samsun’da yapmaktadır.

Ayrıca Samsun’da pilotluk eğitimi veren 19 Mayıs Üniversitene bağlı olan  Havacılık ve Uzay Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunmaktadır. Bu kurumun kendi bünyesinde ayrıca bir havalimanı bulunmaktadır.

SAMSUN’DA SAĞLIK:

Samsun, sağlık hizmetleri altyapısı olarak ta çok gelişmiştir. Türkiye’nin en büyük özel sağlık kurumlarından olan Medicana hastanesi Samsun’da  yatırım yapmıştır ve 5 senedir faaliyetini sürdürmektedir. Ayrıca Türkiye’nin diğer büyük sağlık yatırım kuruluşlarından olan Medical Park , 3 adet büyük sağlık kompleksi yatırımı ile Samsun’a büyük bir yatırım sağlamıştır. Liv hospital adı verilen sadece vip hizmet veren hastane konseptini  İstanbul ve Ankara’dan sonra ilk defa  Samsun’da yatırım yapmışlardır. Bu da göstermektedir ki büyük fonlar ve girişimler tarafından yönetilen firmaların Samsun ekonomisine güveni tamdır.

Ayrıca Samsun’da yer alan devlet hastaneleri de bölgenin en büyük hastaneleridir. İleri teknolojik altyapıya sahip modern hastaneleri ile Samsun hastaneleri, tüm cerrahi branşlarda başarılı bir şekilde hizmet vermektedir.